این میدان نماد شهر یزد است و در هر ساعت از شبانهروز میتوانید از آن دیدن کنید؛ بهخصوص در طول شب که نورپردازی خاص آن، جلوهای متفاوت از این جاذبه را به نمایش میگذارد.
عکاس: ماریو سلیمی
میدان امیر چخماق در کنار چهارراه شهدا در خیابان امام خمینی (ره) و در امتداد خیابان سلمان فارسی واقع شده است.
قدمت میدان امیر چخماق
میدان امیر چخماق، اثری بهجامانده از دوره تیموری در قرن نهم هجری است که توسط امیر جلالالدین چخماق، از سرداران شاهرخ تیموری ساخته شد. او پس از رسیدن به مقام حاکمیت یزد همراه با همسرش «ستی فاطمه» اقدام به ساخت مسجد جامع نو در ده «دهوک سفلی» کرد و روبهروی آن ميدانگاه وسیعی ساخت. این مسجد و میدانگاه بعدها به مسجد امير چخماق و ميدان امير چخماق شهرت یافتند. حاکم یزد همچنین در گرداگرد میدان، بناهای ديگری همچون آبانبار، قنادخانه، بازار، خانقاه، كاروانسرا، حمام، چاه آب سرد و... نيز احداث کرد.
عکاس: افسانه عباسی
میدان جلوی مسجد و سردر بازار در اوایل قرن ۱۳ هجری شمسی به حسینیه تبدیل شد؛ گرچه در آن زمان کاربری حسینیه نداشت؛ زیرا ساخت چنین فضاهایی از دوره صفوی در ایران رواج یافت. این میدان در زمان شاه عباس صفوی دستخوش تغییرات و بازسازیهایی نظیر ساخت چهارسوقی روی کاروانسرا شد. شخصی به نام حاجی حسین عطار نیز در زمان فتحعلی شاه قاجار بانی مرمت بخشهایی از مسجد و گسترش شبستان آن شد.
ميدان مذکور مثل برخی از میدانهای کشور تا پيش از دوره پهلوی به محل دفن مردگان تبدیل شده بود و عدهای از مردم به بهانه وجود حسینیه و خیروبرکت آن، جسد اموات خود را در اینجا به خاک میسپردند. هرچند با شروع دوره پهلوی، این رسم برچیده شد و پس از ویرانکردن گورها، میدان امیر چخماق دوباره به وضعیت سابق خود برگشت.
عکاس: محمد رضا باقیپور
در زمان رضا شاه پهلوی، تغییرات زیادی در میدان صورت گرفت که از آن جمله میتوان به خیابانکشیها اشاره کرد. این موضوع باعث تشکیل میدانی کوچک و ادغام مسجد با میدان مقابل حسینیه شد. تغییر و تحولات دیگری نیز به مرور زمان در این مجموعه رخ داد که در اثر آن فقط بدنه جنوب شرقی بهعنوان تنها جداره میدان باقی ماند که بدنه اصلی تکیه امیر چخماق است.
امیر جلالالدین چخماق شامی از امیران و سرداران شاهرخ تیموری بود که در سال ۸۱۱ هجری شمسی به حکومت یزد منصوب شد. او با الهام از پادشاهی شاهرخ، اقدامات ارزندهای در جهت عمران و آبادانی شهر یزد انجام داد که همسرش ستی فاطمه یا فاطمه خاتون نیز در این راه همراه او بود.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟